Arkiv

Kooperativa kvinnogillet i Järpen uppför en tablå med kooperativa varor.

Det är den vanliga människan vi möter i de olika föreningsarkiven. Vi får veta vad hon tror på, kämpar för, hur hon bildar sig och roar sig. Här kan vi se resultatet av vad människor i förening kan uppnå. Människor har alltid slutit sig samma för att hjälpa varandra och för att underlätta vardagslivet. Att ordna elektricitet, vatten, badhus, bygga föreningshus, ploga vägar, spela fotboll, åka skidor, verka för nykterhet och rösträtt – det mesta skedde i föreningens form. Det är spåren av dessa aktiviteter och tankar du finner i protokoll, matriklar, kassaböcker, fotografier och verksamhetsberättelser.

I Föreningsarkivet finns material bevarat från drygt 4 500 av länets föreningar. Här finns de stora folkrörelserna; nykterhetsrörelsen, arbetarrörelsen, frikyrkorörelsen och idrottsrörelsen likaväl som mer ovanliga föreningar såsom Diskussionsklubben Tyst, Sällskapet Gröna Kammaren, Föreningen Fetmans fiender, Jämtlands läns sjömannaförening för att bara nämna några exempel ur samlingarna.

Sök i våra samlingar

 

2 reaktioner på ”Arkiv”

  1. Hej!

    Jag är en fotbollsforskare på Malmö högskola som skulle behöva titta i Östersundsposten från 1902 på mikrofilm. På Universitetsbiblioteket i Lund har dom den bara i original men den var i för dåligt skick för att lånas ut. Så ifall ni har den är frågon om ni skulle kunna skicka den till Malmö högskolas bibliotek och de gör då själva beställningen?

    Hälsar Torbjörn Andersson, lektor i idrottsvetenskap på Malmö högskola

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: