Skip to main content

Besök & kontakt

Tillsvidare är öppethållandet i läsesalen begränsad för att hindra spridning av Covid-19.

Läsesalen är öppen:

tisdag – torsdag kl. 10.00-11.00

Även om läsesalarna kommer att hålla öppet ber vi alla att om möjligt undvika att besöka oss. Öppettiderna i läsesalarna är tänkta för att lämna ut handlingar som du behöver omedelbar tillgång till. Gör gärna en beställning före ditt besök.

Var rädda om er och håll er friska så hoppas vi kunna öppna upp igen så snart som möjligt! Vi uppdaterar informationen här kontinuerligt, så håll utkik. Under tiden får vi istället rekommendera dig att ta del av vårt digitala utbud: Vill du ta del av våra digitala sändningar? Du hittar dem här!

Frågor eller funderingar? Kontakta oss på foreningsarkivet[at]faj.se eller 063 – 10 06 07


Under normala omständigheter har vi öppet måndag till fredag enligt nedan. Du behöver inte boka plats eller meddela i förväg att du kommer. Om du vill titta på material som förvaras på vår depå behöver vi dock veta detta en dag i förväg så vi hinner hämta hit det. Hör av dig om du undrar något!

Öppettider för våren 2021
Måndag 12.00 – 16.00 (OBS ändrad tid)
Tisdag 09.00 – 20.00
Onsdag 09.00 – 16.00
Torsdag 09.00 – 16.00
Fredag 09.00 – 12.00

Kontakt

foreningsarkivet[at]faj.se
063 – 10 06 07

Svarar vi inte på 063-numret? Prova ring till respektive personals mobilnummer eller skicka ett e-post.

Besöksadress

Arkivet i Östersund
Arkivvägen 1
831 52 Östersund

 

Rundvisning

Hitta hit

Se karta här!

Buss

Ta 6:ans buss från Centrum mot Lugnvik, stig av vid hållplats Jamtli.

Bil från Centrum

Kör Kyrkgatan fram mot museet (samma sträckning som bussen). Eller kör Rådhusgatan mot Åre, sväng vänster i rondellen in på Arkivvägen vid skylt Jamtli. Bil västerifrån: Sväng höger vid skylt Jamtli.

Promenad

Gångavstånd från Centrum är ca tio minuter. Gå Kyrkgatan mot Jamtli, förbi sjukhuset. Vid korsningen Kyrkgatan – Arkivvägen syns arkivhuset till vänster ner mot Storsjön.

Parkering

Gratis parkeringsplatser finns på var sida om entrén vid husväggen, varav en parkering för rörelsehindrade. Dessutom finns möjlighet att parkera på gatan utanför Arkivet.

Stöd för dig med funktionsvariationer

Alla besökare är välkomna, men tyvärr kan det vara svårt att ta sig uppför trapporna och in genom porten. Vi öppnar gärna porten eller släpper in besökare genom vår ingång i markplan, som finns på gaveln mot Jamtli. Den här ingången fungerar bra om du kommer med rullator, rullstol, barnvagn eller har problem med trappor.
Kontakta receptionen eller någon ur personalen med porttelefonen som finns i anslutning till gaveldörren respektive till vänster om handikapparkeringen, så kommer vi och öppnar.

Våra föreläsningssalar är utrustade med hörslinga, liksom vår informationsdisk.

Har du några frågor kring tillgängligheten, kontakta vår info

010 – 476 89 28 (under öppettider)
landsarkivet.ola[at]riksarkivet.se

063 – 10 06 07
foreningsarkivet[at]faj.se

Kapprum och förvaringsboxar

Kapprum och förvaringsboxar finns i anslutning till entré och läsesalar.

Läsesal

I vår information finns våra arkivförteckningar samt en mängd olika register. Många register är datoriserade medan äldre register finns på kort eller som böcker. För besökarnas räkning finns ett tiotal datorer med Internetanslutning. På datorerna har du bl.a. tillgång till våra arkivförteckningar i datoriserad form, digitaliserade register samt skannade arkivhandlingar via Riksarkivets digitala forskarsal och ArkivDigital.

Beställning/framtagning av arkivhandlingar

Digitala bilder finns tillgängliga för självbetjäning i dataläsesalen. Personalen hjälper dig gärna att komma i gång. Originalhandlingar beställs på särskilda rekvisitionsblanketter i informationen. Vi har kontinuerlig framtagning av originalhandlingar som förvaras i huset på Arkivvägen 1. Handlingar som förvaras i någon av våra depåer Tingsrätten, Skattehuset eller Lantmäterihuset bör beställas minst en dag i förväg. P.g.a. arbetsbelastning kan vi endast garantera framtagning av tio sådana volymer (arkivenheter) per besökare och dag.

I Nationella arkivdatabasen, NAD kan du se var de handlingar du söker förvaras. Du kan också kontakta Föreningsarkivet.

Datorer

Det finns ett tiotal datorer i läsesalen för besökarna att använda. Använd gärna din bärbara dator i läsesalen. Det finns eluttag men däremot inte trådlöst nätverk.

Avgifter

Det är gratis att besöka oss och studera material i våra läsesalar.

Lunch/Fika

Det finns ett pausrum/fikarum för våra besökare som är utrustat med kokplattor, vattenkokare och mikrovågsugn. Kaffe- och chokladpulver, tepåsar och fikabröd m.m. finns till försäljning. Betalning via Swish och kontant.

Barn på arkivet

För dig som gör ett besök med små barn finns skötbord. För de lite äldre barnen finns en barnhörna med böcker, spel, kritor och papper.