Skip to main content

Inbjudan till lärarutbildning

Etiketter: , ,

Hur arbetar du med historiska källor i undervisningen?
Du vet väl om att Riksarkivets digitala källor nu är gratis tillgängliga för skolor och folkbibliotek?! På Internet finns, bland mycket annat, alla kyrkböcker som kan används för t ex personforskning. Du har också tillgång till en mängd databaser. Du hittar t ex folkräkningar där du kan söka i hela landets befolkning och en förteckning över frigivna straffarbetsfångar, där du kan se både signalement, fotografi och naturligtvis vad de har dömts för. Sök på din hemort och se vad du får för träffar!

Du kan också hitta bouppteckningar från domstolsarkiven som kan användas t ex för att se vilka föremål och tillgångar som faktiskt funnits i hemmen runt om i Sverige. Kanske är du mer intresserad av kartor, eller gamla medeltidspergament?

Om du som lärare vill lära dig mer om vad som finns, och hur man gör för att hitta bland de 139 miljoner digitaliserade bilder som nu ligger fritt ute på nätet är du välkommen till oss på Riksarkivet, Landsarkivet i Östersund tisdagen den 15 september kl 16.00 – 17.00. Eftersom vi tänker spela in arrangemanget lånar vi Jamtlis hörsal (Rentzhogsalen).

Träffen är naturligtvis också gratis, men vi behöver din anmälan. Ställ anmälan och frågor till Eva.tegnhed@riksarkivet.se (Vi förbehåller oss dock rätten att debitera 300 kr vid utebliven avanmälan)

I Digitala forskarsalen finns råmaterialet till Sveriges historia. Här kan du och dina elever forska på riktigt. Du hittar den på http://www.sok.riksarkivet.se/svar Ansökan om tillgång har skett kommunvis, och alla kommuner i Jämtlands län är redan anslutna. Enskilda friskolor kan dock fortfarande behöva kontakta Riksarkivet för att få sin access.

Välkommen!