Skip to main content

Aktuellt program

Alla föreläsningar sker digitalt, men live, och du kan chatta med föreläsaren efteråt. Du behöver varken ladda ner något eller logga in. Sändningarna läggs ut på arkivetiostersund.se ca 13.30

Hantverk förr i tiden

Fredagen den  3 april kl 12.00 håller Amanda Vesterlund en lunchföreläsning; “Hantverk förr i tiden” Du har också möjlighet att ställa frågor efter föredraget.
Du hittar föreläsningen under det här evenemanget på facebook. Du behöver dock inte ha facebook för att kunna titta. En länk aktiveras 15 min före start.

 

Spanska sjukan

Onsdagen den 8 april berättar Jim Hedlund om Spanska sjukan och dess härjningar i Jämtland och Härjedalen för drygt 100 år sedan. Efter föredraget har du möjlighet att ställa frågor. Du hittar föreläsningen under det här evenemanget på facebook. Du behöver dock inte ha facebook för att kunna titta. En länk aktiveras 15 min före start.

 

Ordna och bevara

Ansvarar du för ett föreningsarkiv eller har du ett privatarkiv att vårda? Du får tips och råd om hur du tar hand om handlingarna. Vad är viktigt att bevara för framtiden och hur gör man rent praktiskt? Tisdagen den 28 april kl 18.30 berättar arkivarie Amanda Vesterlund hur du kan göra. Du har också möjlighet att ställa frågor. En länk till föredraget kommer att finnas HÄR

 

Börja personforska

13 maj kl 14.00

I tider när många aktiviteter ställs in får man tid över till annat. Kanske är det dags att börja släktforska? Hur gör man för att hitta sina äldre släktingar? Vad behöver man veta för att komma igång? Vart ska man söka? Vad finns digitalt? Och vad är en husförhörslängd? Riksarkivet, Landsarkivet i Östersund håller ett webbsänt föredrag där du får veta allt du behöver för att sätta igång med personforskning.

Brott och straff

20 maj kl. 14.00

Vad finns det för information om brott och straff i arkiven? Kan man forska om Östersunds gamla fängelse? Vilket är det vanligaste brottet i slutet av 1800-talet? Riksarkivet, Landsarkivet i Östersund län håller ett webbsänt föredrag där du får följa med på en spännande vandring genom arkiven och historien.

Fanor och standar i föreningsarkiven

3 juni kl 14.00

I föreningsarkiven finns fanor och standar bevarade. På grund av deras storlek och ömtålighet visas de inte så ofta. Men genom ett webbsänt föredrag av Föreningsarkivet i Jämtlands län kan du få titta närmare. Det berättas om både om historia och symbolik.

Forska från soffan

10 juni kl. 14.00

Visste du att det finns en hel del digitala resurser som du kan använda dig av kostnadsfritt hemifrån? Skannade arkiv, register och databaser kan ge dig både inspiration och hjälp på traven i din forskning. Riksarkivet, Landsarkivet i Östersund län håller ett webbsänt föredrag där du får en genomgång av några av Riksarkivets digitala pärlor.

 

.