Skip to main content

Utforska hemma

Hör av dig till oss på foreningsarkivet[at]faj.se om du vill få tillgång till något av det som inte finns via länk nedan.

Höstens program

Nu när vi inte kan träffas och ha programverksamhet som vanligt på Arkivet, sänder vi istället digitala föreläsningar och kurser live.

Du hittar höstens program här

Själva föreläsningarna hittar du här

Identifiering av fotografier

En bild säger mer än tusen ord, men det kan vara svårt att veta exakt vad bilden säger när man inte känner till dess sammanhang.
Fotografier är ofta fantastiska historiebärare som många är intresserade av, men de kanske inte alltid är i sådan ordning som man skulle önska. Många gånger vet man heller inte så mycket om motiven. Har du, din släkt eller kanske din förening fotografier som du skulle vilja lära dig mer om?

Genom att hjälpas åt att identifiera bilderna kan man få många trevliga stunder tillsammans. Kanske vill man också passa på att digitalisera sina bilder och därefter ta hand om dem så att de bevaras för framtiden på bästa sätt.

Arkivet kan hjälpa till med 

Släktforska / Personforska

Släkt- och personforskning är en av de största folkrörelserna i Sverige idag. Det är inte konstigt – att få reda på namnet på mormors mor, eller hitta okända släktingar som flyttat till Amerika är en väldigt häftig känsla. Idag finns mycket tillgängligt på nätet, helt kostnadsfritt. Vill du lära dig hur man gör?

 

Arkivet kan hjälpa till med 

 

75 år sedan freden – dokumentera!

Andra världskriget och beredskapstiden påverkade Jämtland-Härjedalen, även om kriget aldrig kom hit. 2020 är det 75 år sedan det blev fred, I arkiven finns det dokument från hela länet som berättar om spioner, censur, arbetsläger, flyktingar, ransonering med mera. Har du hört andra berätta om hur det var? Eller minns du själv? Vill du ta vidare på mer? Börja dokumentera! Jobba själv eller tillsammans med andra. Kanske är det dags att via telefon intervjua gamla moster? (det finns en inspelningsapp i telefonen)

Arkivet kan hjälpa till med